Sajtószemle

A sajtószemle fontos jogszabályi változásokról, várható módosításokról, határidőkről, ellenőrzésekről szól.
A sajtószemle a cikkekre kattintva nyitható meg.

 

A sajtószemléből megtudható többek között, hogy:

 

Fontos határidő jön az egyéni vállalkozóknak

Az egyéni vállalkozóknak 2018. február 26-ig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk szja-bevallásukat a NAV-hoz. Bővült az szja-bevallás elkészítési lehetőségeinek tárháza az egyéni vállalkozók számára, idén már ők is használhatják a NAV webes kitöltőjét.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/fontos-hatarido-jon-az-egyeni-vallalkozoknak/

 

A sajtószemle fontos jogszabályi változásokról, várható módosításokról, határidőkről, ellenőrzésekről szól.
A sajtószemle a cikkekre kattintva nyitható meg.

 

A sajtószemléből megtudható többek között, hogy:

 

 

Megszüntetik az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt, Már a nyár végén jöhet az új különadó, Egy hét múlva élesben indul az online számlázás, Cégautó-használat munkába járáshoz: amikor nem magáncélú, Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja az LMP, Nyugdíj előtt állók, figyelem! Ez kell a nyugdíjkiegészítéshez, A héten tárgyalja az Országgyűlés a legtöbb egyszerűsítést tartalmazó adócsomagot, Mielőbbi döntést vár az ingatlanpiac a kormánytól a lakásáfa ügyében, Áfacsapdában a hazai pékek, Több beruházási hitelt igényelnek a kkv-k, Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni, Munkavédelmi tájékoztatókat készítettek a turisztikai és a vendéglátóipari szektornak

 

Adózás

 

Megszüntetik az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt
Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt, amelynek értelmében a munkáltatók által fizetendő, jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó most még a bruttó munkabér 9,75 százalékával csökkenthető (legfeljebb 100 ezer forintig) – írja a Népszava. Ez éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelentett az időseket foglalkoztató munkaadóknak. A lap szerint Varga Mihály pénzügyminiszter azzal érvel, hogy a kedvezményt azért nem szükséges fenntartani, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, utánuk ugyanis egyáltalán nem kell majd szochót fizetni. A nyugdíjkorhatár azonban csak 58-65 év között mozog, 55 éves kor felett pedig van még pár munkában eltöltött év.

 

[A Fidesz ismét a népet sarcolja – most az 55 év felettiek szívnak! – (2018.06.23) – www.propeller.hu][Megszűnik az 55 év feletti munkavállalók után járó adókedvezmény – (2018.06.23) – www.klubradio.hu][ Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezm 12:00 – (2018.06.23) – KlubrádióDOC ] [Megszüntetik az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt – (2018.06.24) – www.amdala.hu] [Megszünteti a kormány az 55 év feletti dolgozók után járó adókedvezményt – (2018.06.23) – www.blikk.hu] [Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó adókedvezményt – (2018.06.23) – 444.hu] [Generációk harca? A nyugdíjasokat tolja, az 55 felettiek kedvezményét viszont elveszi a kormány – (2018.06.25) – www.hvg.hu] [689 ezer munkavállalót hagy az út szélén a kormány? – (2018.06.23) – www.napi.hu]

 

Már a nyár végén jöhet az új különadó

Ha az Országgyűlés megszavazza a kormány javaslatát, már a nyár végén életbe léphet a 25 százalékos bevándorlási különadó – mondta a Magyar Időknek a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András a Magyar Idők szombati számában megjelent interjúban hangsúlyozta, meg kell téríteni azt a kiadást, amelyet a bevándorlást segítő szervezetek működése okoz az államnak, a magyar embereknek. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy az illegális migráció megfékezésére eddig százmilliárdos nagyságrendet költött az állam.

 

[Már a nyár végén jöhet az új különadó – (2018.06.23) – www.ma.hu][Már a nyár végén jöhet az új különadó – (2018.06.23) – www.noitema.hu]

 

Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

Egy hét múlva élesben indul az online számlázás. Péntekig már több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére és 55 ezer felhasználó regisztrált. A Pénzügyminisztérium felhívta a figyelmet, hogy a  július 1-jén induló rendszer tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét. A számlázó programok bekötésével az adóhivatalhoz, évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára. A tárca közleménye szerint a tesztfelületre, illetve a regisztrációs felületre érkezett adatokból már most kiolvasható, hogy javult az adómorál, a jogkövetési hajlandóság.

 

[Egy hét múlva élesben indul az online számlázás(19:32) – (2018.06.24) – InforádióDOC ] [ Több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére június 22-ig 12:00 – (2018.06.24) – KlubrádióDOC ][Indul az online számlázás – (2018.06.24) – www.hirextra.hu][Indul az online számlázás – (2018.06.24) – www.mixonline.hu][Egy hét múlva élesben indul az online számlázás – (2018.06.24) – www.gondola.hu][Egy hét múlva indul az online számlázás – (2018.06.24) – www.profitline.hu]

 

Cégautó-használat munkába járáshoz: amikor nem magáncélú

Cégautót adott használatba a társaság a munkavállalónak munkába járáshoz. A cég megfizeti a cégautóadót, a nevére szólnak az üzemanyagszámlák, valamint a parkolási díj is. A Budapest-Tata-Budapest útvonalra, valamint a budapesti parkolási díjra adott juttatásnak milyen adóvonzata van? – kérdezte az Adózóna.hu olvasója. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász szakértőnk válaszolt.

 

[Cégautó-használat munkába járáshoz: amikor nem magáncélú – (2018.06.23) – www.adozona.hu]

 

Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja az LMP

Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja az LMP. Csárdi Antal, országgyűlési képviselő elmondta: pártja holnap (hét) módosító javaslatot nyújt be a kormány adócsomagjához azért, hogy egyebek között a zöldség-gyümölcs, a pékáru, a tejtermékek teljes köre kerüljön a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá. Kitért arra is, hogy a 27 százalékos áfakulcs Európában egyedülálló az alapvető élelmiszereknél. A politikus szerint jelenleg egy kiló kenyéren az állam többet keres, mint a kiskereskedő, aki azt eladja. Gazdasági értelemben egyre nagyobb a szakadék a magyar társadalom két széle között.

 

[Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja az LMP(18:32) – (2018.06.24) – InforádióDOC ] [ Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja az LMP 20:00 – (2018.06.24) – KlubrádióDOC ][LMP: csökkenjen az alapvető élelmiszerek áfakulcsa – (2018.06.24) – www.hvg.hu] [Az LMP az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja – (2018.06.24) – www.szegedma.hu][Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja az LMP – (2018.06.24) – www.klubradio.hu][LMP: Csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfakulcsát! – (2018.06.24) – www.mandiner.hu][Az LMP az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja – (2018.06.24) – www.propeller.hu][Az LMP az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését javasolja – (2018.06.24) – www.lehetmas.hu][A kisnyugdíjasok és a szegények érdekében írnák át az adócsomagot – itt az LMP javaslata – (2018.06.24) – www.napi.hu]

 

Nyugdíj előtt állók, figyelem! Ez kell a nyugdíjkiegészítéshez

Késlekednek a magyarok, ha arról van szó, hogy tisztes havi járandóságból éljenek nyugdíjas korukban. Havi párezer forintos befizetéssel már sokat nyerhetnek azok, akik 25 éves koruktól félretesznek, de a magyar valóság nem ez – írja a Portfolio a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

 

[Nyugdíj előtt állók, figyelem! Ez kell a nyugdíjkiegészítéshez – (2018.06.24) – www.napi.hu]

 

A héten tárgyalja az Országgyűlés a legtöbb egyszerűsítést tartalmazó adócsomagot

A jövő évi költségvetés tervezetével együtt az adótörvények módosításáról szóló javaslatcsomagot is megvitatja a héten a parlament. A múlt héten benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatól Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott: a módosítás minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza, az adócsökkentések több száz milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

 

[A héten tárgyalja az Országgyűlés a legtöbb egyszerűsítést tartalmazó adócsomagot – (2018.06.25) – Magyar IdőkDOC, PDF]

 

Mielőbbi döntést vár az ingatlanpiac a kormánytól a lakásáfa ügyében

Továbbra is bizakodóak az ingatlanfejlesztők és az építőipari vállalkozások a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása ügyében, miután Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés június 13-i benyújtásakor jelezte, hogy még nem döntöttek az ügyben. Ugyanakkor az ingatlanfejlesztők arra is felhívják a figyelmet, hogy a kedvezményes lakásáfa körüli bizonytalanság elhúzódása visszavetheti a szektor gyorsuló növekedését, ezzel alacsonyabb költségvetési bevételt hozhat, és a bruttó hazai termékhez való hozzájárulás mérséklését is okozhatja – mondta Takács Ernő, a legnagyobb ágazati szereplőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

 

[Mielőbbi döntést vár az ingatlanpiac a kormánytól a lakásáfa ügyében – (2018.06.25) – Magyar HírlapDOC, PDF]

 

Áfacsapdában a hazai pékek

Két számjegyű áremelést tartanának szükségesnek a hazai pékségek, hogy javuljon a helyzetük. A fehér és félbarna kenyér, a zsömle előállítása most is veszteséges.

Kevesebb és gyengébb minőségű idén a búzatermés, így a liszt, valamint az egyéb alapanyagok tovább drágulnak. Hiába kéri a szakma minden évben, jövőre sem kerül a kenyér – hiába számít alapvető élelmiszernek – az ötszázalékos áfakörbe. A pékek nem értik: mára a pékségek kétharmada a balkáni országokból érkező vállalkozóké, a feketegazdaság emiatt virágzik.

 

[Áfacsapdában a hazai pékek – (2018.06.25) – NépszavaDOC, PDF]

 

Bérek

 

Jó hír: kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél

Csath Magdolna közgazdász szerint némi kiegyenlítődést tapasztaltak a béreknél: csökkent a különbség a legkisebb és a legnagyobb keresetűek fizetése között – a szakértő az M1 hírcsatorna szombat délelőtti műsorában azt mondta, a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a korábban 3,5-szeres különbség a legmagasabb és legalacsonyabb fizetés között csökkent, most háromszor többet keresnek a pénzügyi szférában dolgozók, mint a vendéglátásból élők.

 

[Jó hír: kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél – (2018.06.23) – www.888.hu][Csath: Kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél – (2018.06.23) – www.gondola.hu][Kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél – (2018.06.23) – www.infotatabanya.hu][Kiegyenlítődhetnek a bérek – (2018.06.23) – www.sikerado.hu][Csökkent a különbség a fizetések között – (2018.06.23) – www.pecsma.hu][Csökkent a különbség a legkisebb és a legnagyobb keresetűek fizetése között – (2018.06.23) – www.profitline.hu][Csukódik az olló a magyar melósok bére között: ekkora most a különbség – (2018.06.24) – www.penzcentrum.hu]

 

KKV

 

Több beruházási hitelt igényelnek a kkv-k

Elfogytak a nyugat-európai kapacitások, így külföldről is egyre több megrendelést kap a hazai kis- és középvállalkozói szektor: a bővüléshez, fejlesztéshez forrás szükséges, ezért a bankok – részben kormányzati nyomásra és ösztönzésre – élénk versenyre keltek az olcsó hitelek piacán a vállalkozások kegyeiért – áll a Sberbank pénteken kiadott kommentárjában. “Ugyan a kkv-k hitelcéljaiban nincs szignifikáns elmozdulás, de a közelmúltban érezhetően megugrott a közép- és hosszú távú fejlesztési hitelek igénylése, a beruházási hitelek aránya: ennek hátterében elsősorban az elhalasztott beruházások finanszírozási igénye és az általános pozitív gazdasági várakozások állhatnak” – mondta Szabó Péter, a hitelintézet kkv-területének vezetője. Hozzátette: tévhit, hogy a kezdő vállalkozások és a startupok nem juthatnak hitelhez, hiszen – bár nem ez az általános kereskedelmi banki gyakorlat – kezessel, bevonható fedezettel, ingatlanvagyonnal vagy érdemi szerződésállománnyal, jó üzleti kilátásokkal az induló vállalkozások is hitelképesek.

 

[Több beruházási hitelt igényelnek a kkv-k – (2018.06.25) – VilággazdaságDOC, PDF]

 

Munkahelyek

 

MUNKAHELYEKET TEREMT A SZÉP-KÁRTYA

Durva támadások érték a Szépkártyát amiatt, hogy jövőre a kafetéria- rendszer átalakításával egyedül a pihenőkártya marad a kedvezményes adózási körben – írja a Magyar Idők. A 2011 óta működő program a belföldi turizmus motorjaként több ezer, főként kis és közepes magyar vállalkozás versenyképességét támogatja, munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő hatása van. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint az előnyök megtartása aligha szűk érdekköröknek kedvez a néhány éve még egészen más tulajdonosi viszonyokkal rendelkező hazai szállodaiparban. Könnyid László felidézte, a 2010 előtti kormányok idején alkalmazott üdülési csekkek jókora sarcot róttak a beváltóhelyekre.

 

[MUNKAHELYEKET TEREMT A SZÉP-KÁRTYA – (2018.06.25) – Magyar IdőkDOC, PDF]

 

Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is.

 

[Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni – (2018.06.22) – www.kamaraonline.hu]

 

Munkavédelmi tájékoztatókat készítettek a turisztikai és a vendéglátóipari szektornak

Munkavédelmi tájékoztató kézikönyveket állított össze munkaadóknak, munkavállalóknak és munkavédelmi képviselőknek a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ). A VIMOSZ ismertetése szerint Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben majdnem kétszázezer ember dolgozik, ők munkájuk során különböző veszélyeknek vannak kitéve: 2017. első háromnegyed évében 425 munkabaleset történt összesen a két ágazatban, 2016-ban egész évben ez a szám 667 volt.

 

[Munkavédelmi tájékoztatókat készítettek a turisztikai és a vendéglátóipari szektornak – (2018.06.22) – www.kamaraonline.hu]

Közzétéve: