Sajtószemle

A sajtószemle fontos jogszabályi változásokról, várható módosításokról, határidőkről, ellenőrzésekről szól.
A sajtószemle a cikkekre kattintva nyitható meg.

 

A sajtószemléből megtudható többek között, hogy:

 

Fontos határidő jön az egyéni vállalkozóknak

Az egyéni vállalkozóknak 2018. február 26-ig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk szja-bevallásukat a NAV-hoz. Bővült az szja-bevallás elkészítési lehetőségeinek tárháza az egyéni vállalkozók számára, idén már ők is használhatják a NAV webes kitöltőjét.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/fontos-hatarido-jon-az-egyeni-vallalkozoknak/

 

A NAV revizorai is készülnek a Valentin-napra – Itt az országos lista

A hirdető virág- és ajándékkereskedők, a szolgáltatókat és a vendéglátók kerülnek a Valentin-nap hetén az operatív ellenőrzések célkeresztjébe – derül ki az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből.

http://kamaraonline.hu/cikk/a-nav-revizorai-is-keszulnek-a-valnetin-napra-itt-az-orszagos-lista

 

Lassan éri el a digitalizáció a kkv-kat

A digitális átalakulás csak most kezdi elérni a magyar kis- és középvállalkozásokat, a cégvezetőket azonban többé-kevésbé intenzíven foglalkoztatja ez a kérdés, a digitális megoldások hatékonyságnövelő hatását pedig kevesen kérdőjelezik meg. A Budapest Bank kutatása szerint a következő öt évben várhatóan jóval nagyobb figyelmet kap ez a terület a hazai kkv-knál.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/lassan-eri-el-a-digitalizacio-a-kkv-kat/

 

Mit tehet az, akinek nem jött be a kisadózás?

Év közben is át lehet térni a kisadózásról már adózási formára. Az Adózóna összegyűjtötte, mi mindent kell tennie annak, aki így döntene.

http://hvg.hu/enesacegem/20180212_Mit_tehet_az_akinek_nem_jott_be_a_kisadozas#rss

 

Túl sok a kérelem: „szünetet tart” a beszállítókat támogató GINOP-felhívás

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása” című (GINOP-1.3.3-16) felhívás esetében különösen nagy számú támogatási kérelem érkezett be, ezért a beérkezett kérelmek feldolgozásának idejére a támogatási kérelmek beadása 2018. február 20. 12.00 órától átmenetileg szünetel – tájékoztatott a kormánya a hivatalos pályázati portálon.

http://kamaraonline.hu/cikk/tul-sok-a-kerelem-szunetet-tart-a-beszallitokat-tamogato-ginop-felhivas

 

Számlaadat-szolgáltatás: mit lát a NAV?

Jelen állapot szerint 2018. július 1-től minden olyan belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számláról, amelynek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, adatszolgáltatást kell teljesíteni az adóhatóság felé. Mindezt valós, vagy közel valós időben.

https://ado.hu/rovatok/ado/szamlaadat-szolgaltatas-mit-lat-a-nav

 

Ki nézhet munka után az automatizálás miatt?

Az automatizálás a munkahelyek átlagosan mindössze 3 százalékát veszélyezteti a 2020-as évek elejére, az évtized végére azonban ez az arány csaknem 20 százalékra nő, a 2030-as évek közepére pedig 30 százalék körüli lehet – derült ki a PwC 29 országot vizsgáló tanulmányából.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ki-nezhet-munka-utan-az-automatizalas-miatt/

 

Kkv-k figyelem: épületenergetikai fejlesztések támogatására jelent meg pályázati felhívás

Megjelent a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatására kiírt pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében. A mikro-, kis- és középvállalkozások 52,5 milliárd forintos keretösszegre nyújthatják be igényeiket.

http://kamaraonline.hu/cikk/epuletenergetikai-fejlesztesek-tamogatasara-jelent-meg-palyazati-felhivas

 

Megéri a megváltozott munkaképességűek alkalmazása

Idén már fejenként 1 242 000 forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie annak a cégnek, amelyik nem alkalmaz megfelelő számú megváltozott munkaképességű személyt. Ez az összeg 29 százalékkal magasabb a két évvel ezelőtti, és 8 százalékkal a tavalyi értéknél. Ez a tény, valamint az egyre nyomasztóbb általános munkaerőhiány egyes területeken gyakorlatilag teljes foglalkoztatást eredményezett ennek a munkavállalói csoportnak is.

https://ado.hu/rovatok/munkaugyek/megeri-a-megvaltozott-munkakepesseguek-alkalmazasa

 

Biztos, hogy a gyerek a legjobb a családi cég élére?

Lehet családi a cég, de nem biztos, hogy a gyerek vagy az unoka a legmegfelelőbb személy a vezetésére. Az utód kijelölésének nehézségeiről is beszéltek az előadók a Piac & Profit Generációváltás a cégben című konferenciáján.

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/biztos-hogy-a-gyerek-a-legjobb-a-csaladi-ceg-elere/

Közzétéve: